видеохолика 2014
награди и специална селекция

___________________________________________________________________________________________
 

 

ЗЛАТЕН ВИДЕОХОЛИК
[800 EUR + ПОЧЕТНА ДИПЛОМА]

> Орен Лавие / Израел
Мозък
/ 2014 / 17:05 / цвят / 16:9 / FHD

Рейк преживява медицинска процедура, изразяваща се в проникване на устройство в мозъка й и контролирано от медицинска сестра, която й задава познавателни и любопитни въпроси. Рейк не може да си спомня точно коя е. Всичко, което знае е, че това е било важно в някакъв момент. Тя е художник.

http://www.orenx.com/


 

СРЕБЪРЕН ВИДЕОХОЛИК
[ПОЧЕТНА ДИПЛОМА]

Марко Шифелбайн / Германия
Свобода на движение / 2013 / 06:33 / цвят / 16:9 / 4К

Мъж стой пред камерата и разказва история за преживяване, което е имал. Той е в състояние да опише събитията в детайли, но историята изглежда е невероятна или неправдоподобна. Това е в всъщност реклама на LEVIS, която той е преразказва от гледната точка на главния герой. Видеото "Свобода на движение" представя абстрактен образ на човек, който придава субективен характер на изображенията и историите от света на рекламата.

http://www.markoschiefelbein.de/


 

БРОНЗОВ ВИДЕОХОЛИК
[ПОЧЕТНА ДИПЛОМА]

Хейди Кумайо / САЩ
Погълната изцяло / 2014 / 04:04 / цвят / 16:09 / FHD

В “Погълната изцяло” пустият, дезориентиращ фантазен пейзаж представлява моето пропадане в дълбок подземен свят, след счупването на гръбнака ми, по време на пързаляне с шейна. Лечението на счупените ми прешлени бе “стабилизация” в индивидуално изработени скоби за гръбнак (тип „мидена черупка”), докато костите бяха напълно изцелени. Моят опит в продължение на три и половина месеца „легнала по гръб” бе чувството, че съм като хваната в капан, сама под повърхността на замръзнало езеро: животът продължаваше около мен, докато аз го наблюдавах изотдолу. Това усещане се превърна в ядрото, от което създадох този филм.

http://www.heidikumao.net/


 

БГ ВИДЕОХОЛИК
[ПОЧЕТНА ДИПЛОМА]

Димитър Димитров / България
Денят на кървавите венци / 04:50 / 16:9 / цвят / 16:9 / HD

Трябва спокойно да изчакаш своята вълна и да се оставиш да те отведе там, където дори смъртта е само повод за съзерцание.


 

ФИНАЛИСТИ

 

Хана Тай / Австралия
Ела при мен / 2014 / 05:06 / цвят / 4:3 / SD

“Ела при мен!” е видео без звук, заснето на мобилен телефон, на животни, които идват към мен. Протягам ръката си подканящо и се надявам, че те ще ми се доверят.

http://www.hannatai.com/


 

Нарен Уилкс / Обединено Кралство
Един мъж, осем камери / 2014 / 02:20 / черно бяло / 4:3 / HD

Един мъж изследва един любопитен феномен в кръгла стая, в която към него се присъединяват 7 клонинги, за да образуват временно ротационно симетричен свят.

http://www.naren.co.uk/


 

Ричърд Ашрауън / Шотландия/Обединено Кралство
Изоставени дванайсет кадъра / 2013 / 03:00 / цвят / 16:9 / FHD

Заснет в изоставено руско миньорско градче Пирамида на остров Шпицберген в дълбоката Арктика, филмът е структуриран около 12 изоставени 35-mm филмови кадъра намерени на пода на кинозала. Градът Пирамида представлява комунистическата утопия, съществувал
благодарение на мините си, които са счетени за нерентабилни, когато капитализмът заменя стария ред, и когато целият град е бил евакуиран. Филмът е един вид елегия за утопията на целулоидните мечти, мечти от (за) светлината и цветовете.

http://www.ashrowan.com/


 

Исибене Онедера / Испания
Хотцанак (За Вашата собствена безопасност) / 2013 / 05:11 / цвят / 16:9

Казах му, че съм режисьор ... и нищо не се промени. На фона на тези пейзажи се скита душата - по някое време сигурна, в друго време несигурна за собственото си съществуване, докато тялото съществува, и съществува, и съществува, но няма свое собствено място (свой собствен дом?).

http://www.kimuak.com/

 

___________________________________________________________________________________________
 
видеохолика 2014
програма
панел
 позиции
жури
награди & селекция
екип
за пресата
магазин
видеохолика 2013
видеохолика 2012
видеохолика 2011
видеохолика 2010
видеохолика 2009
видеохолика 2008

 
       


ВИДЕОХОЛИКА 2014 МАГАЗИН
  

SiMon & RinaR  |  © 2012 Videoholica 

blogger counter